Nieuws

BLOG: speciaal sedum dak

Eerste sedumdak op varkensstal van Livar

Livar heeft sinds kort een primeur: een sedumdak op een van haar varkensstallen! Het ziet er natuurlijk prachtig uit, maar ook vogels en insecten hebben hierdoor een sterren-leven.

Waarom een sedumdak?

Het sedumdak (ook wel groendak, natuurdak of kruidendak genoemd), een dak bestaande uit natuurlijke vegetatie, zorgt ten eerste voor een natuurlijke isolatie van het dak. De varkens in de stal hebben graag een aangenaam klimaat, niet te koud, maar zeker ook niet te warm. Door de dikke laag substraat waarop grassen, kruiden en vetplantjes groeien wordt kou buiten gehouden en in de zomer directe instraling van zonlicht voorkomen.

Het sedumdak zorgt daarnaast voor extra biodiversiteit in de omgeving van de stal. Vogels en insecten krijgen de kans om het dak te gebruiken als voederplaats en aanvullend leefgebied.

In de omgeving geeft een sedumdak een natuurlijk aangezicht. Elk seizoen heeft het een andere, prachtige kleur, waardoor het een parel in het landschap is.


Waar kan ik dit mooie dak bewonderen?

Het sedumdak is, door Jonkers Daktuinen uit Venlo, geplaatst op de vleesvarkensstal op de kloosterboerderij van Livar bij Abdij Lilbosch. Deze locatie is Livar's proeftuin voor nieuwe ontwikkelingen. Livar voert hier onderzoeken uit naar het nog verder verbeteren van het dierenwelzijn en diergezondheid, optimalisatie van houderijsystemen en innovaties op het gebied van smaak.


Terug naar overzicht