Cordon Blue
Voor 4 personen
Ingrediënten
- 4 Livar filetlapjes a 200g
- 4 plakken Livar gekookte ham
- 200g geraspte mozzarella
- 1 ei
- 100g bloem
- 100g panko
- 150ml zonnebloemolie
- 2 el boter
voor de pommes
- 800g vastkokende aardappels
- 6 sjalotjes
- 100g Livar ontbijtspek (plakjes)
Benodigde accessoires
- rvs-rooster
- skillet
- kernthermometer
Voorbereiding
1 Steek de
houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm, met het rvs-rooster, tot een
temperatuur van 200 °C.
2 Snijd intussen voor de cordon bleu’s de filet- lapjes horizontaal in, maar niet helemaal door. Leg de plakken ham op je werkblad. Verdeel de mozzarella in porties van 50 gram en knijp elk portie samen; doordat geraspte mozzarella droger is dan een bol mozzarella trekt de kaas na het bakken mooiere draden. Leg op elke plak ham een portie mozzarella en vouw de ham om de kaas. Klap de filetlapjes open,
leg er een hampakketje op en klap weer dicht. Steek de gevulde filetlapjes met cocktail- prikkers vast.
3 Bestrooi het vlees met peper en zout. Klop het ei in een diep bord los. Strooi de bloem en de panko ook elk in een diep bord. Haal de gevulde filetlapjes achtereenvolgens door de bloem, het ei en de panko. Klop steeds overtollige bloem, ei of panko af. Leg de cordon bleu’s op een bord.
4 Was voor de pommes lyonnaise de aardappels en dep ze droog. Snijd de aardappels in plakjes van ongeveer een halve centimeter dik. Pel de sjalotjes en snijd ze in halve ringen. Snijd het ontbijtspek in reepjes van ca. 1 centimeter breed.
Bereiding
1 Verwarm de
skillet op het rooster. Voeg de zonnebloemolie en 1 eetlepel van de boter toe
en wacht totdat de boter is uitgebruist.
2 Leg de cordon bleu’s in de skillet en bak ze ca. 3 minuten totdat de onderkant goudbruin is. Keer de cordon bleu’s om en bak nogmaals ca. 3 minuten totdat ook deze kant goudbruin is. Sluit na elke handeling de deksel van de EGG. Breng intussen 1 liter water aan de kook.
3 Haal de cordon bleu’s uit de skillet en leg ze apart. Schep de helft van de olie uit de skillet en bewaar deze voor later in een hittebestendig bakje. Voeg de sjalotten en het ontbijtspek aan de skillet toe en bak totdat de sjalotten goudbruin zijn. Schep het sjalotmengsel uit de skillet en zet apart.
4 Voeg de aardappelplakjes aan de skillet toe en schenk voorzichtig het kokende water erbij. Laat de aardappels ca. 3 minuten zachtjes koken; sluit na elke handeling de deksel van de EGG.
5 Giet de aardappels voorzichtig af en schep ze uit de skillet. Voeg de resterende eetlepel boter en 2 eetlepels van de apart gehouden olie aan de skillet toe en wacht weer totdat de boter is uitgebruist. Voeg dan de aardappels toe en bak totdat ze beginnen te kleuren; schep de aardappels af en toe om.
6 Schep het sjalotmengsel door de aardappels en leg hier de gebakken cordon bleu’s op. Sluit de deksel van de EGG en laat de aardappels en de cordon bleu’s nog ca. 15 minuten garen totdat de cordon bleu’s een kerntemperatuur hebben bereikt van 70 °C; deze kun je meten met een kernthermometer.
7 Zet de skillet op een vuurvaste ondergrond op tafel.
Terug naar overzicht