Een eye opener
De varkensboeren deden inspiratie op in Spanje. Ze wisten niet wat ze zagen.
Kleinschalige boerderijen met speciale rassen, ander voer en bovenal gelukkige
varkens en gelukkige boeren. Tevens bezochten ze er diverse restaurants en
proefden varkensvlees zoals ze het nog nooit hadden geproefd. Terug op
Limburgse bodem startte een intensieve zoektocht naar kwaliteit dat begon met het
selecteren van de beste varkensrassen. Het concept Livar was geboren.
Een nieuwe start
De nieuwe varkensrassen werden volgens een monastieke levensvisie gehouden op
de kloosterboerderij van Abdij Lilbosch waar het dierenwelzijn hoog in het
vaandel staat. De sobere levensvorm van de broeders met respect voor mens, dier
en omgeving sloot naadloos aan bij de visie van Livar. Alle ingrediënten waren
aanwezig om de beste kwaliteit en smaak te ontwikkelen.
De groei
naar succes
Livarvarkensvlees werd een begrip en al snel werd de huisvesting in het
klooster te klein. Er werd gezocht naar andere boerderijen waar de varkens
volgens dezelfde condities konden leven als op de kloosterboerderij. Inmiddels
zijn er meerdere boerderijen waar Livarvarkens worden gehouden. Sinds 2009 heeft
Livar haar eigen slagerij waar de varkens worden verwerkt tot de allermooiste
producten. Al vanaf de oorsprong is
Livarvlees geliefd onder de betere restaurants en slagerijen waarna het met
zorg terecht komt bij de eindconsument: een echte liefhebber van goed en
smaakvol varkensvlees.
Van de vijf Limburgse varkensboeren die destijds naar Spanje vertrokken om hun droom na te jagen, is alleen Frans de Rond nog altijd betrokken bij Livar. Naast hem zijn inmiddels Abdij Lilbosch en zijn zoon Frank de Rond toegetreden als aandeelhouders van Livar.